C-Mine

Genk 

Doel van de werken?

Deze verlaten mijnsite in Genk werd omgebouwd tot een belevingscentrum met verschillende bestemmingen, waaronder een bezoekerscentrum, een cultuurcentrum, horeca, onderwijs,…. Verleden en heden komen er op een unieke manier samen.

Uitdaging van deze opdracht?

Het complex bestaat zowel uit nieuwe als oude gebouwen. Bij de oude delen – zoals gebouwen met staalstructuren, rolbruggen en oude mijnmachines – moest het historische karakter gevrijwaard blijven.

Naast de bescherming voor de toekomst, moest de historische grandeur benadrukt worden. Het esthetische karakter van de schilderwerken was dan ook uitermate belangrijk.

Hoe pakte TRIS de opdracht aan?

TRIS zocht en vond de juiste schildertechnieken en producten om de staalstructuur en de oude machines, ventilatoren en rolbruggen te conserveren voor de toekomst. Alle staal werd eerst grondig gereinigd, met behoud van de oude verflagen.

Daarna hebben onze vakmensen alles transparant gecoat zodat de staalconstructies niet verder roesten. Voor de muren gebruikten we een kaleitechniek en kalkverf. Dit gaf de binnenzijde van de gebouwen de beoogde oude industriële look.

Periode uitvoering?

2008, 2009 & 2010

Eindresultaat?

Het eindresultaat is een unieke historische site die een nieuwe bestemming kreeg en gevrijwaard bleef voor de toekomst.

Wanneer je binnenstapt, voel en zie je meteen het grootse mijnverleden. Onze schilderwerken spelen een belangrijke rol in de tastbare bewaring van dit verleden voor de toekomst.

« Terug naar het overzicht