Congoserres Koninklijk Paleis in Laken

Doel van de werken?

De imposante congoserres op het Koninklijk Paleis bieden onderdak aan een unieke collectie exotische planten. In de serres heerst een vochtig en warm klimaat, het ideale biotoop voor de planten.

Door de zware roestvorming op de oude staalstructuren drong een grondige renovatie zich op. Zo moesten onder andere de metalen spangebintes, rondbogen en stalen structuren volledig behandeld en herschilderd worden.

Uitdaging van deze opdracht?

De werken moesten gebeuren zonder de gevoelige en onvervangbare plantencollectie te beschadigen. Deze planten hebben op elk moment nood aan voldoende buitenlicht, bovendien mocht er absoluut geen stof vrijkomen. Dit maakte het hermetisch inpakken van de werfzone noodzakelijk.

Hoe pakte TRIS de opdracht aan?

Allereerst voorzagen we de nodige stellingen en werd de werfzone volledig ingepakt. De volledige uitvoeringswijze was gericht op het beschermen van de planten.

Alle staal werd gestraald tot op het bloot staal. Zo moesten we alle oude verflagen volledig verwijderen. Om minimaal stof te veroorzaken, gebruikten we aangepaste straaltechnieken. Daarnaast zorgden we voor een maximale stofafzuiging.

Aangezien de oude verflagen lood bevatten, ging er ook bijzonder veel aandacht naar het correct gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Na het stralen werden de staalstructuren opnieuw geschilderd. Hiervoor gebruikten we een verfsysteem met vier lagen.

Periode uitvoering?

2014 – 2015 – 2016

Eindresultaat?

De congoserres in Laken bieden de komende decennia opnieuw een prachtig en veilig onderdak voor de zeldzame collectie exotische planten.