Brug Zandvlietsluis in Antwerpen

Doel van de werken?

De Zandvlietsluis – daterend uit de jaren ’60 van vorige eeuw – behoort tot de grootste zeesluizen ter wereld. Ze ligt in het noorden van de Antwerpse haven. Om met auto- en vrachtverkeer de sluis te kunnen kruisen, liggen er vier bruggen.

Het Departement Mobiliteit & Openbare Werken, Maritieme Toegang schreef een opdracht uit voor de renovatie van de Frederik Hendrikbrug. Dit is een basculebrug op één as met tegengewicht.

De totale lengte van deze brug bedraagt 84 meter. De brug zelf dateert van 1981 en had sindsdien slechts een gedeeltelijke onderhoudsbeurt gekregen.

Uitdaging van deze opdracht?

We moesten deze brug volledig stralen tot op het blote staal en herschilderen in opstaande positie. De opstaande positie was nodig om het scheepvaartverkeer door te laten. Op vlak van veiligheid vroeg dit uiteraard de nodige maatregelen voor de stellingbouw en de afscherming met krimpfolie.

Naast de straal- en schilderwerken werd TRIS ingeschakeld voor de nodige betonherstellingen met behulp van scheurinjecties.

Hoe pakte TRIS de opdracht aan?

Om de krappe timing voor de opdracht te respecteren (tien maanden), besloot TRIS om 24 uur op 24 te werken. Dit betekende meteen ook een hoger rendement voor de ingezette straalmachines. De voorziene timing werd perfect behaald. We waren zelfs meer dan een maand vroeger klaar.

Voor deze opdracht werkten we een heel arsenaal aan specifieke veiligheidsvoorzieningen en veiligheidsvoorschriften uit. Deze moesten absoluut uitsluiten dat de gigantische zeeschepen de stellingen rond de brug zouden kunnen raken.

Om de met krimpfolie afgeschermde werfzone niet te groot te maken, werd het werk opgedeeld in drie fases. Dit maakte de potentiële windbelasting telkens perfect haalbaar. Uiteraard vroeg deze werkwijze heel wat calculatiewerk.

Periode uitvoering?

2015 / 2016

Eindresultaat?

De brug verkeert opnieuw in een optimale conditie en kan er opnieuw voor vele jaren tegenaan. Alles verliep in uiterst veilige omstandigheden zonder incidenten.